pondělí 16. března 2015

Období nachlazení


Období nachlazení


  Vážení čtenáři, zdravím Vás uprostřed zimy. Příroda odpočívá – tedy snad jí to poměrně teplé počasí umožní – ale my lidé, jsme stále zaměstnáni. Pokud si svou vnitřní rovnováhu a zdraví neudržíme, často nás skolí nachlazení, chřipka a podobné nemoci. Ani mojí rodině se to nevyhnulo a po ne zcela úspěšném léčení klasickými léky jsem zkoušela všelijaké přírodní recepty. Do dnešního článku jsem pro Vás vybrala takové, které jsou převážně ze zdrojů dostupných v naší přírodě. Můžeme si je tedy nasbírat, natrhat nebo vypěstovat ve vlastní zahradě. Rady a recepty čerpají ze zkušeností našich předků, kdy největším účinným prostředkem byly byliny, zelenina a ovoce.

  Léčivý čaj si můžeme uvařit z šípků. Heřmánkový uklidňuje a snižuje teplotu. Čaje nebo nálevy z květu černého bezu snižují překrvení sliznic a nepříjemné příznaky rýmy. Yzop zmírňuje kašel a podporuje imunitu. Čaje z podbělu léčí kašel. Pomůže nám i máta peprná a řebříček. Echinacea podporuje imunitu. Na kašel se doporučuje i jitrocel, tymián či mateřídouška. A za velké léčivky jsou považovány prvosenka a divizna.

  Abyste získali chuť a odvahu se do bylinkového léčení pustit, přidávám několik pěkných čajových receptů:

   Bylinkový čaj 1 - Tento čaj je vhodný i pro děti, má příjemnou chuť a usnadňuje odkašlávání. Smíchejte hrst květů lípy, hrst listů jitrocele, hrst květů černého bezu, hrst drcených sušených šípků. Z této směsi zalijte 2 lžíce litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Po mírném vychladnutí zceďte, výluh oslaďte dvěma lžícemi medu.

  Bylinkový čaj 2 -Květy divizny, květy černého bezu a květy lípy smícháme v poměru 1:1:1. Dvě lžičky směsi zalijeme horkou vodou a necháme po dobu deseti minut odstát. Podáváme při nachlazení a zánětu pro podporu vykašlávání.

  Bylinkový čaj 3 - Lžíci šípků, lžíci rakytníku a necháme je povařit dvě minuty v horké vodě. Vše přecedíme a do horkého čaje přidáme lžíci cukru a trochu rumu.

  Bylinkový čaj na snížení horečky - K přípravě použijeme 2 čajové lžičky čerstvě pokrájeného zázvoru, jednu čajovou lžičku sušené máty peprné a 1 lžičku sušeného bezu černého. Připravené bylinky přelijeme horkou vodou, zakryjeme a necháme po dobu deseti minut vyluhovat. Vše scedíme a podle chuti osladíme. Čaj pijeme horký a nejvýše 1 litr denně. Všechny použité bylinky podporují krevní oběh a vyvolávají pocení. Tím snižují horečku přirozeným a bezpečným způsobem.

 Prolévání se čajem můžeme doplnit i další léčbou. Nám doma hodně pomohly inhalace. Přidávám i další dobré návody:

   Při inhalacích můžeme účinek páry a soli zvýšit přidáním bylin – nať dobromysli, tymián, skořice, černý bez, zázvor a citronová šťáva. Inhalovat se doporučuje 15 – 20 minut, ne však déle než 45 minut.

 Účinným kloktadlem je čtvrt litru vroucí vody se dvěma čajovými lžičkami sušené šalvěje a půl lžičky mořské soli. Šalvěj louhujeme deset minut a pak scedíme. Roztok kloktejte několikrát denně. Šalvěj má dezinfekční účinky. Skvěle působí při zánětu nosohltanu a angíně.

 Ořechový vývar je dobrý na dráždivý suchý kašel. Vyloupejte 12 vlašských ořechů, namočte je do půl litru vody, nechte louhovat 4 hodiny, potom je 30 minut vařte a dolévejte, abyste měli pořád půl litru vývaru. Pijte opět slazené medem. Po dvou dnech byste měli začít odkašlávat.

 Velkým pomocníkem při léčení nachlazení je například šťáva z čerstvého celeru, která obsahuje éterické dezinfekční látky, ale i velké množství vitaminů a minerálů, které posilují imunitu.

Rozsah článku už mi neumožňuje uvést recepty z cibule a česneku, ale určitě je nevynechejte. Cibule pomáhá k odhlenění organismu a česnek je protizánětlivý a zvyšuje celkovou obranyschopnost.

Přeji Vám hodně zdraví a síly
Jitka Emlerová, DiS.





 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat